Mini-“kijamet”


život leti

 

Kur'an se, u prvom redu, tumači Kur'anom. Hadis se istinski i  potpuno razumijeva tek primjenom. Život se uči životom.

Istinski život ima smisla samo ukoliko je sve što u njega ulažemo, i što u njemu ubiremo – trajno. Inače, čemu sve? Kroz život se nižu slike onoga što nas uistinu čeka kad budemo počeli živjeti  ostvarenje u koje investiramo dunjaluk . Ono što je trajno. Vječno.
***

Ono, kad insan dođe na Sudnji dan, pa upita oca i majku da mu poklone makar jedno dobro djelo, a oni se okrenu, zabrinuti za sebe. Džaba, valja svakom u njegovoj koži opstat. Baš kao i ovdje. Život se MORA živjeti.

Život na ovome svijetu nije ništa drugo do zabava i igra, a samo onaj svijet je – život, kad bi samo oni znali! (El-Ankebut, 65.)

Kada upitaš, sestro, svoje dijete, da ti podari samo trun dobroga djela. A ono ti kaže da i njemu treba. Podsjetiš ga da si za njega živjela, sebe se odrekla, ne spavala, ne jela, ostavila planove i snove, zaboravila želje i potrebe, podredila mu svoj dunjaluk… i da ti ništa nije bilo teško. A plod srca tvoga, mnogima i smisao života, odgovori: “Znam, ali…”

Ne podsjeća li te ovo na nešto? Nije li tako već ovdje, samo odbijamo da vidimo? Ma koliko nam djeca bila dobri insani, ma koliko rekli “znam” za sve naše žrtve, to znanje i svijest iščezava pred najsitnijim njihovim životnim željama i potrebama. Možda je neki sin (ili kćer) probdio noć kraj umirućeg roditelja. Možda i kraj bolesnog. Nekad, kad su već i sami postali roditelji… (ukoliko se u isto vrijeme ne potrefi da trebaju bdjeti kraj bolesnog djeteta, jer… ono ima srčanu prednost, zar ne? (Iskreno? Ono, nekako srce više boli?) Možda. Ne znam za takve slučajeve. Iako su iste majke bdjele nad njima dok su odrastali. Noćima. Zna dijete žrtvu roditelja, pogotovo kad je i samo već roditelj. Aliiii… Ali!

U trenu, svedoci smo, raspadne se naš svijet ljubavi, malih beba, prvačića, utegnute kože, blistavog tena, prijateljstva koje blijedi od vremena, ili jednostavno biva rastavljeno daljinom, smrću, hatorima… Već se raspao čitav naš svijet od jučer. Nema ga. I nikad se vratit’ neće. Tihi, gotovo neprimjetan “kijamet”, koji ponekad… samo ponekad u sjećanjima odjekne kroz emocije. Kao, bilo je, postojalo je… i nestalo. Baz tragova onih istih osjećaja za koje smo nekad mislili da su bit života u našim venama. Pogonsko gorivo. Iscuri, a mi nastavljamo. Bez da sami sebi kažemo “vid’, možeš disati bez svega, sem’ bez zraka, a on nije u tvojim rukama!”

Život nas uči, pripremajući nas za život,  ali mi ga ne slušamo. Baš kao ni starije dok savjetuju, niti mlađe dok vape za našim pogledom prikovanim za displeje mobitela i monitora. Uvijek ima “preče”. I, naravno, “slađe”. Tako mi Allaha, džehennemska vatra se ne gasi ćejfovima. Žeđ duše se ne gasi prohtjevima. Ali… Ali! Ko će nama dokazat, kad nas ni život ne može životu podučiti, iako je (još uvijek) naš najbliži i nerazdvojni pratilac. Do smrti.

Ammara


7 komentara na “Mini-“kijamet””

  1. Sirom zatvorenih ociju zivimo,no,Desi se da kada pogonsko gorivo iscuri,tek tada se napuni…Znam za takve.ili je I to samo iluzija zatvorenih ociju koje samo…man bravo za tex ! Za dobro se zamisliti…

  2. Prodali ste se za saku turskih lira. Tako smo se borili protiv cetnicadije i ustasadije da bi nam se neki arabi i turci tasirli po Bosni, IZ BiH ko i Bakir nicim se drugo ne bave nego posredstvom nasih zena na turko arbasko kurdsku bracu koji dolaze u nasu domovinu i odvode nam zene negdje u saharu i prave Islamic sex Tourismus po Bosni i po Arapiji. Sram da vas je na sto ste nas doveli i zasta sta nas prodali. Dok se vi borite za neko bratsvo sa malo azijatskim ciganjima oni dolaze, donose sadake od koje su i sami profitirali i odrede, narede, gradnju dzamije i bilo gdje i bilo kuda, oni nam sada odlucuju kako cemo mi nas zivot da kreiramo i pravimo nasu zemlju. Samo nastavite tako da ih podrzavate i Bosne ce nestati od samih nas jer takva nam ne treba ! Mi nismo niciji robovi niti ssadakasi. I tito je bio covjek pa je Rusima rekao NE a Smakir, ruzni sin ruznog babe nas ostavi da prosimo a vi ga podrzajite, Cestitke !

      • nisam a jesi li ti poceo razmisljati da li mozda pravis sa svojim nametanjem religije po zapovjesti ruznih i gadljivih araba i turaka i time pravis nered u zemlji i raskol medju Bosnjavcima jer ih nista i ne pitate ? I da doprinosis Islamic Sex Tourismu zajedno sa Kakirom ! Samo li vas ja sretnem sa ciganjima iz male azije u mom gradu, onda ces batine dobiti i ti i tvoji ciganji “braca” ucjenjivacka koje tako zoves a koji te iskoristavaju kao osdkocnu dasku i za islamic sex tourismus pa onda sviraj kurcu picka ti materina izdajnicka za saku prljavih arabskih hurmi ! Samo li vas vidimo, ima nas ne boj se koji vam nece dati da rovarite kako hocete po naredbi ! Sluge ciganjske !

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *