Tvoje dove koračaju s tobom


dova moja

 

Želja i potreba rađaju dove. Želja da nam se srce smiri onim u čemu mislimo da je naš smiraj. Potreba da volimo, budemo voljeni, da rađamo, da gradimo, da postojimo kao nešto više od sjenke koja je nestalna koliko i položaj Sunca  nad stranama Zemlje. Podižemo ruke Gospodaru Koji već zna šta nam duša traži.  Nije dobar osjećaj ne činiti ništa za sebe, iako smo svjesni da i ne možemo ništa puno učiniti, da smo ograničeni i sputani sami sobom i okolnostima u kojima se nalazimo. ZATO dižemo ruke. Bar toliko možemo, iako Gospodar i bez toga zna i čuje. Dlanovima okrenutim prema nebu, svjedočimo bez riječi svoju duboku podsvijest; SVE dolazi “odozgo'”. Znamo to. Znamo, i kad “ne znamo”. Zato i jesmo nesretni zbog čeprkanja po prašini dunjaluka, koju sami sebi nastojimo nekako upakovati u “mora se”.

Gospodar ti je dao ostvarenje mnogih dova koje nisi izgovorila. I onih  koje nisi ni pomislila – još, jer Allah je dao prije nego je tvoja želja postala misao koju raspoznaješ u jasnim granicama. Allah daje. Ljudi uzimaju.

A ti se pitaš zašto ti se “dove ne primaju”…

Istovremeno, svjedočiš vidom svojim da dan presvlači noć  toliko neprimjetno, da trag tame ne ostavi ožiljak na oku;
Zamisli samo da se Sunce odjednom “upali”! Sve što okom gleda  bi oslijepilo.

Svjedočiš da se noć lagano uvlači preko horizonta u  glavnu ulogu, i da bez tame koja te prekriva ni zvijezde ne bi bile vidljive (a kako su samo lijepe!). Sve postepeno. Dok se ne upotpuni – neprimjetno. Ali se dešava. Tako ti je i sa dovama. Samo se odvija. Istina, nekad se “odjednom ostvare”. Kao što se kiša “iznenada”, “niodakle” spusti. Međutim, dok si ti spavala, Allaha, mimo Kojeg drugog Boga nema, ne obzima ni drijemež ni san. U Njegovoj su Ruci duše budnih i usnulih. On zna šta će im trebati i prije nego oni toga postanu svjesni. Isto kao što se nama nevidljivo isparavaju mora i rijeke, da bi “odjednom i niodakle” pala kiša, krv za presahle žile zemlje. Razmisli! Misao tvoja ti je dovoljna kao savjetnik, sve dok teži Istini. Kur'an je Istina. Odgovor na sva pitanja. Samo uči. I razmišljaj. Imat ćeš sevap za ibadet kojim se liječiš i izvana i iznutra.

Ammara


2 komentara na “Tvoje dove koračaju s tobom”

  1. Tako mi Allaha svaka dova mi je primljena! Ili ja ne znam sta je dova?Ako je dova misao udah zivljenja,svi joj svjedocimo,svjesni ili ne.pr Kada sam krenula sa namazom moja teznja dova je bio mir,ljubav.I dobila sam bolest,bolove koji su me dovodili do nesvjesnog stanja.Depresiju ogranicenja koja su me natjerala da se utisam,istrazujem otoke svijesti nad kojim zore nisu svitale.Bogastvo moje dove,pocelo je u tami,gdje plamen svijece ima svrhu,jer sta bi njena svjetlost znacila na suncanom danu?Bogastvo mira i ljubavipocinje sa pitanjem,sta je to cega mogu da se odreknem bez osvtanja? Sta pprvo zelim kad bol utisa?Hvala drugu na naucenom cejfu jutarnje kafe,njenom mirisu,ukusu u tisini mene.Mir je osnova kretanja,dubina je osnova sirine.Ako zelis jabuku nemoj je brati sa kruske!!Ako zelis mir utisaj savjest svjesno.Ako zelis ljubav nadji je u sebi,daji je al’ ne na nacin kako ribar lovi ribu(baci hljeb ribi da bi je ulovio,ne da bi je nahranio)Voli zbog sebe ne zato sto zelis ljubav.Dopusti onomu sto ima da te IMA,jer On koji je istina vodi brigu o tebi.Spoznati sebe znaci spoznati tamu i svjetlo.Sve sto se desava ima svoj hajr(a)? Meni dova nije samo ono dizanje ruku u namazu,ili trazenje na seddii,svjesno ili ne ! Zivot je kruzni tok,ne mozes kupiti truhlu jabuku(misao)a jesti cokoladu.Sta hocu reci dova je zivot tj sam nacin zivljenja?! Ili su to bas namjenski podignute ruke?Ne bihrekla mi biramo misao a ona emociju I djelo Allahovom voljom ,prihvatanjem da save ima svoj razlog! Valjda slobodna volja ima udjela u dovi zivljenja,ili opet grijesim?(sumnjam,skoro nimalo)

  2. Do mog fokusa je ocito!! Sad citam ponovo propustila sam….. Vise nego jasno.Evo ti dokaza zivog da inasan cesto cita al’ ne procita? e al’ nije do mene do mozgica je desi se pa glazba bude tiha?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *