Kad akike utihnu

čoban

 

Bilo je još primjera u povijesti postojanja Islamske zajednice, kada je bila očita nužnost njenog postojanja. Danas vidimo to na primjeru aktuelnog problema oko odluke VSTV-a o zabrani hidžaba u pravosudnim institucijama.

Brojni su kritičari Islamske zajednice ovih dana utihli kao akike. One poslije gozbe. Bez sumnje, pri Islamskoj zajednici ima stvari koje treba uređivati. Ispravljati. Dotjerati. Niko to ne spori. I sigurno je da se na tome radi. Kao i u svakom pogonu, nekad treba remont, nekad podmazivanje zupčanika, nekad zamjena dijelova. Tako je to u svakom sistemu.

Ono što je značajno je, da ovih dana vidimo da su svi koji su urlali o uredbi IZ-e da se tzv. “paradžemati” stave pod okrilje džemata IZ, ili da se jasno očituju kao odvojeni dijelovi, danas šute. Nigdje nijedan glasić. Ili slovo. Iako je na sceni pokušaj  da se ugrozi jedan od propisa Gospodara subhanehu we te'ala. IZ jedina stoji iza svih poduzetih aktivnosti po pitanju protivljenja sramnoj odluci. Jedini su poduzeli konkretne korake. Dali su priliku svima koji su iz opravdanih ili neopravdanih razloga oformili džemate mimo institucije IZ (Pravilnika, Ustava, i dr.), da se stave pod njeno okrilje. Svaka kuća ima svoj kućni red. Da bi domaćin ili starješina serbez mogao stati iza svojih ukućana, oni moraju biti dio domaćinstva. Evo, danas vidimo zašto. Iza ostalih saffova muslimana niko ne stoji! Niko. Nemaju vremena. Zauzeti iznalaženjem “fetwi” za sve što se radi, kako ustvari ne treba. Raditi. Ne treba.

Možda je drugačije, samo ja slabo čujem muk?

 

Ammara

31 Responses to Kad akike utihnu

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *