Hoće li je oslovljavati sa “Vi”?


islamski_brak-300x152

 

Sjećate li se onih sličica “ljubav je…”?

Danas sam imala goste koji su me asocirali na to “ljubav je…”. Neuobičajeno opušteni ljudi za ovo podneblje. Malo su “bolesni”, jer ih boli briga. Ne čine nikome ništa, a sebi čine što ih usrećuje.

Mladenci. Znate ono… mladenci! Ono kad se smješkaju, kad se gledaju, dišu… stereo.

Sjedimo mi tako za hastalom punim ćevapa, i u toj romantičnoj atmosferi, pita on nju: “Smeta li ti da jedem luk?” Ona mu odgovori da je boli briga. Onda ju je on onako zabrinuto pogledao, kao da propituje je li bolibriga prešla od nje njemu, ili od njega njoj. Nimalo ih ne zanima šta neko misli o njihovom, za ovdašnje ljude, neuobičajenom bračnom uređenju. Naime, ona je starija od njega 11 godina, ali on ne mora slušati starije. Ona je žena koja se pokorava propisima islama, pa time i “sluša muža”,  tako da se dogovore. Možda su Francuzi? Indijci? Jok, pravi pravcati Bošnjaci. I super su.

Tako nekako dođosmo do zaključka da ovaj narod plaho voli “oživljavati sunnete” koji se sviđaju ne samo njihovom ćeifu, nego donose i nekakav reiting u mužjačkom društvu. Krug ženki se zbog toga redovno usplahiruje, ali ipak vole te i takve oživljavače, jer su  dovoljno potkovani pričom da mogu prodat loj pod maslo. (Nazivi džendera su po uzoru na psihološka ispitivanja na drugim vrstama.)

“Kako se niko nije sjetio oživljavati sunnet da ožene 15 godina  stariju ženu? Ili se udaju za 15 godina mlađeg muškarca?” Jer, ma koliko “zaboravljali”, i to je sunnet. Prvi model braka Poslanika alejhisselam. Trajao je punih 25 godina. Rastavila ih je odredba smrtnog časa.

Na takav sunnet se redovno gleda kao na “nemere to tako”, ili “šta će društvo reći”. Ili “to je bilo u njihovo vrijeme, danas je drugo…” I sve ostalo što nazivaju glupim kada im neko time spočitava njihov omiljeni “sunnet” na nesunnetski način (nažalost, najčešće je tako. Mada ima i lijepih primjera.). Ili  će reći “nismo mi Poslanik alejhisselam, niti danas ima Hatidžaa.”  Ali jesu “ashabi” kad su u pitanju “aiše”.

Uglavnom, ovih dvoje mi je super. Mašallah. Želim im sretan, i bereketom obasut brak.

Toliko.

Ammara

LJUBAV JE! —> tekst u prilog temi


Jedan komentar na “Hoće li je oslovljavati sa “Vi”?”

  1. hjoooo, neću ništa kazat 😀 …najrađe bi reko, al da me se pogrešno ne shvati, onu narodnu : “svak se ćeše tamo đe ga svrbi” , al rekoh da neću to kazat 😛 …al jest to sunnet fakat, kad si mlađi, govorim za muškarce, onda da ti je starija, iskusnija, a kad si stariji, onda da ti je mlađa, neiskusnija, a za žene obratno, kad si mlađa da ti je stariji, a kako stariš da ti je mlađi 😀

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *