Kad zamiriše rat


Nena Hajrija ima 92 godine. Živi u mojoj mahali. Neki dan, šetam ja ono rekreativno. PrEpis'o mi doktor. Zimaaaa, srce puca. A nena stoji na ulaznim vratima. Ako ko naiđe, da malo progovori.

“Dušooooo, đe's ti meni, esselamu alejkum!”

“Alejkumusselam, ‘ćeri, haj’  ‘vamo!”

Promrzla, a kaže da joj nije studeno. Veli, sinoć puhalo ko da će svit odnit, a ona usred noći izašla da nagrće najlon preko drva. Bome, pokrila ih po onom “kijametu”, i još nabacala kamenja o'zgor.

“Ima u tebi kuveta, mašallah! Moja nene, meščini ja to ne bih mogla…”

“Ima. Elhamdulillah. Ne d'o Bog nikom doživit moje godine a bit bolestan. To je patnja, nije život.”

“Da ti Allah olakša…”

nana Hajra

“Allah olakšava, al ljudi otežavaju. Nije meni, nego sebi. De me poćuuti: bit će haman rata.”

“A zar je ikad prest'o?”

“Jest. Ne znaš ti kako je u ratu. Ja sam tri preživila. Znam kako “miriše”. Jednog bila beba, jednog cura, jednog stara žena, ali je uvijek isto dahć'o.”

“Kakav je to dah?”

“Ev’, ‘vaki ko što se daa oćutit.”

“Odoh, nene, zovi ako šta treba!”

E, moja Hajrija… Rat nikad nije ni prestao. Samo se presvukao. Rat je u kućama, među roditeljima i djecom. Rat je među supružnicima. U omladini je rat između zla koje ih mami, a onda davi. U komšiluku je rat, i u rodbini, i u saffovima je, bona, rat. Možda se ne čuju rafali i granate. Čuje se vrisak duša. Djeci srca pucaju. Damari im osijedili. A stariji se sobom zabavili. Jašta je neg’ rat.  Može biti i gore. Ne znam, možemo li mi biti gori.

 

Ammara

 


5 komentara na “Kad zamiriše rat”

   • Čemu kez?
    Pazi ammara…. pratim i sviđaju mi se tvoji postovi.Ali pretjeraš ponekad, ljudski je to.
    Ni ti nikome ne otvaraš nježno oči.Naprotiv.Zašto ti smeta kad ti neko istom mjerom kaže?
    Znam ja da si i ti znala na KAKAV je rat mislila nana, ali post ti je otišao u drugom smjeru.Stavila si čak i njenu sliku (!) i to je trebao biti post o nekoj njenoj misli a ne još jedno tvoje pametovanje u nizu(jer si tako počela, trebala si i poentirati sa nanom).Napominjem,meni se tvoja pametovanja sviđaju, ali kad pretjeraš-prihvati kritiku, mislila sam da si bar to naučila kroz sve ove godine javnog izlaganja.
    Mahsuz Selam

    • Nisam stavila sliku bez dozvole. Naučila sam na kritiku, ali nikad ne naučih, i neću, kako se praviti glup kraj pameti. I tebi mahsuz selam.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *