Biraj dok možeš!


čuvaj se

 

Zanimljivo je to da svi govorimo da vjerujemo u Džennet, i da svi želimo neprolazna uživanja kao stanovnici Dženneta. Istovremeno, malo je ljudi koji su spremni da se oplemene osobinama Džennetlija još na Dunjaluku. To samo pokazuje koliko smo navikli očekivati plodove bez truda.

Na primjer, jedna od osobina Džennetlija je ta, da se ne ljute na one koji su uskraćeni za te osobine. Prije osjećaju tugu zbog njih. I da!  Spremni su da ono malo dobra stave ispred gomile zla. Zato će, kada već uđu u Džennet, pa  se sjete nekog druga sa Dunjaluka, upitati za njega, jer ga neće vidjeti u Džennetu. Oni će  istaknuti njegov namaz kojemu su nekad svjedočili. Neko dobro djelo koje je nekad uradio. Reći će da njihov užitak u Džennetu nije potpun, ukoliko im se ne pridruži još i taj drug. A znamo da za Džennetlije nema nepotpunog užitka. Zato će im Gospodar upotpuniti ono što im nedostaje 🙂

Uporedimo to sa našim nastojanjem na Dunjaluku da požurimo napomenuti da određena osoba, uz dobro koje pokazuje, “i nije baš takva kako se čini onima koji ju ne poznaju dobro.”

U Tefsiru sure El'A'raf prikazano je stanje onih koji će stajati na bedemima. Na pregradi između Dženneta i Džehennema. Neće ući u Džennet, jer imaju grijehe koji su prepreka tome. Neće ući u Džehennem, jer imaju djela koja su prepreka tome. Tražit će šefaat od nekih poslanika, alejhimusselam (navodi se Ibrahim alejhisselam, te Isa alejhisselam), koji će biti “zabavljeni sobom”. Onda će između svih izaći Muhammed alejhisselam, staviti ruku na prsa, i reći: “Ja ću!” Uzvišeni će primiti njegov šefaat, i otvorit će im se vrata Dženneta. Nazvat će im se selam, dok još ne uđu u njega. “A jedva će čekati”. Dat će im se radostan nagovještaj, smirujuća poruka u neizvjesnosti. Oni će se u Džennetu raspoznavati po bijelom biljegu koji će ostati na njihovim prsima, čak i nakon što prođu kroz “vodu života”. Zvat će ih “džennetski siromasi” 🙂 Ipak, Poslanik alejhisselam, odabrao je da dadne prednost njihovom dobru nad lošim. I to je njegov Sunnet!

E, haj’ sad nemoj osaburit! “U Džennet će ući svi, osim onih koji to odbiju.” Hadis. Dunjalučko ponašanje je prihvatanje, ili odbijanje pozivnice za Džennet. Onaj, u koji kažemo da vjerujemo.

POGLEDAJTE VIDEO


2 komentara na “Biraj dok možeš!”

  1. Mi znamo teoriju, malo ko djelima prakticno rafi ono sto jezikom prica i rukom pise 🙂
    Najbrzi na osudi uvijek oni od kojih ocekujes milost het vidis da klanjaju ili pricaju ajete, tefsire, citiraju haduse 🙁 tuga me prodje zbog mog ne tako velikog znanja o navedenom

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *