Gledaj sebe!


1

 

Koja je fora sa ovim slikama, ili crtežima, gdje se žena pod hidžabom ili nikabom grli, priljubjuje, a evo sad vidim i ljubi (u obraz, čelo…) sa nekim muškarcem? Šta je poenta, smisao, cilj? NA FEJSBUKU!!

Osim što se ispipava teren koliko smo daleko u stanju otići u samoponižavanju…

No, ova pojava je, u ovom tekstu, samo “okidač razmišljanja”. Nažalost , nije jedina, u najmanju ruku čudna pojava.

I to sve postiraju one koje nose hidžab/nikab… Znači, znaju propise o braku i intimi. Uostalom, nisu sve praktičari islama na FB. Otkud ljudi znaju da se to misli na bračne zagrljaje i poljupce? Kakva slika muslimanki… A kao svi su nešto imaju račun  “zbog hajra”. Jedne postiraju, druge šute. Stvarno smo “tolerantni”. Šta ćeš, “svi imamo grijeha”. Imali su ih i oni prije nas, pa ih to nije spriječilo da podučavaju istinama islama. Također, vrlo bitno, nije ih navelo da prešućuju devijacije. I nisu nasjedali na šejtanovo “gledaj sebe”. TVRDIM da oni koji sa “gledaj sebe” pokušavaju ustima ugasiti Allahovo svjetlo, ustvari, najmanje gledaju sebe. Da gledaju, ne bi im bilo svejedno šta se radi sa Allahovom vjerom. Briga o sebi koja je produktivna je sadržana u ajetu koji govori o tome da sebe zaboravljaju oni koji zaboravljaju Allaha. To im je posljedica; Sebe zaboravlja onaj ko zaboravlja Allaha. A najčešće to radi da bi udovoljio sebi. Koja zamka!
Da! Gledati “svoja posla” u pozitivnom smislu  se ograničava na “ne guranje nosa” u tuđu privatnost. Između ostalog, i u ovu, gore spomenutu privatnost. Ili onu u kojoj svi vire u svačije živote putem fejsbuka, pa  se počesto i poslije na tome ne zadržavaju, nego to u realnom životu  prepričavaju i raspravljaju. Sijela “uživo”, ako ih više uopće ima, pretvorila su se u: “Jesi vidio onaj komentar?”, “Šta ono pišu po fejsbuku”, “Napali me na fejsbuku”, “Vidio/la sam da je na tom mjestu, tada i tada, pio/jeo to i to”…

“Gledaj svoja posla” je tako postalo rezervisano samo za zatvaranje usta onima koji upozoravaju na devijacije. One koji su, Koliko god bili  grješni, i dalje ljubomorni na Allahovu vjeru. Nema insana bez grijeha.
Pomjeranje avlijskih, zemaljskih, u katastrima upisanih  međa je zulum, i problem nam je zbog kojeg ne spavamo. Pomjeranje Allahovih granica je nešto što se danas, na oči muslimana, ležerno odvija uz odobravanje šutnjom.
Molim Allaha da nam oprosti grijehe! Možda ćemo tada manje biti slijepi srcima, pa vidjeti razne natruhe pri sebi, i popravljati svoje stanje nabolje. A Allah mijenja stanje naroda, kad taj narod izvrši promjene na / u sebi. Malo nam je to “problem”, jer ako nam se promijeni stanje nabolje, nećemo više imati o čemu kukati po internetu. Neće više biti društvenih mreža. Brinut ćemo o prioritetima. Sjetit ćemo se da se vjera uči od kompetentnih učitelja, i da se znanje širi čitanjem knjiga. Hjjooojjj… A raja? Morat ćemo ih ugošćavati u kućama, pa de sad spremaj, čisti, briši, kuhaj… Lakše je pozvati za fejsbuk-sofru. Nekako isplatnije. O tome koliko smo se “raščovječili”, bili bismo svjesniji kada ne bi bili zarobljeni “na mreži”. “Kako si lijep/a” bi govorili sami sebi, kad nas ne bi bilo stid, jer bi bili svjesni da naš izgled nije naša zasluga. Nismo sami sebe stvarali. Na mreži se bez stida možemo prezentirati kao zaslužni za sve što ne bi imali da nam nije dato.

Lijepo je imati puno godina.

1.) Istina ti nije prijetnja, jer iza sebe imaš tonu padova i letova. I znaš da je sve to ljudski. I da se podrazumijeva. I da je sutra nova prilika. I da je stvar samo toga šta biraš. To je odraz tvoga stanja.

2.) Znaš da te sve ionako prošlo, pa kad te raščereče na društvenim mrežama, klepiš desktop od laptopa, i vratiš se onome  što ti izmiče, a ti si svaki dan pri većoj svijesti o tome. Ono što je prošlo, već je umrlo, I svaki dan umire dio tebe. Tako se lakše vratiš u stvarnost, izgrliš djecu, nasmiješiš bračnom drugu, halališ komšijama, obraduješ majku… i živiš. Dok te ima. A ti si ono što samo Allah o tebi zna. Sve laži i iluzije, bile lijepe ili ružne, ostaju u ljudskim mišljenjima i očima.

 

Ammara


6 komentara na “Gledaj sebe!”

  1. Dok mi budemo mozgali sta ce drugi pomisliti, sta smo rekli, jal uradili, il kak'u sliku na fejzbuku postavili, proleti nam sopstveni zivot pred sopstvenim nosom :/

    • Znaš kako, smokve su ljepše “na oko” kad su zelene, ali su slatke i potpuno zdrave tek kad se “ofuljaju” 😀 🙂 Mahsuz selam!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *