Hadžerin savjet


Hadz
Svako malo, na nekoj grupi za podršku sestrama možemo iščitati neki vapaj kojim se traži pomoć. Ili pročitamo kolumnu neke spisateljice na temu spašavanja sestara u raznim životnim iskušenjima. Ili u privatnim porukama postavljaju pitanja, zabboravljajući da poruke na društvenim mrežama ni jedne sekunde nisu privatne. Samo se tako zovu.
Tražimo rješenje za pitanja, dileme, probleme, nedoumice…
Odgovor na nedoumicu je da se informišemo o svojim pravima.
Odgovor na pitanja o zulumu drugih nad nama je u informisanju o tome kakva su, i koja, njihova prava nad nama.
Odgovor na probleme je to da nema života bez problema, i da nema problema za koje islam ne nudi rješenje.
Dileme se rješavaju istihara-namazom.
Ali, eto, mi volimo da pitamo. Nije loše savjetovati se sa povjerljivim i bliskim osobama, koje su upoznate sa našim stanjem, ali i sa islamskim propisima. Koliko je mudro savjetovati se putem interneta, sa nepoznatim osobama, koje iz svoje perspektive o nama i našem stanju mogu znati samo koliko im mi damo na uvid? Je li to kompletna slika koju će komentirati? Je li komentar polovične slike pravo rješenje? I, na kraju, jesu li cipele onih koji nas savjetuju baš po našem koraku salivene, ili su nam malo velike, ili malo tijesne?
Postoji grupa na fejsbuku u kojoj sam vidjela da se mnoge sestre okoriste savjetima drugih. Ipak, nerijetko se desi da traže savjet, a onda se ljute kad dobiju odgovor koji im se ne sviđa. Ako ne one, onda one druge savjetnice koje ne dijele mišljenje. Povećava li to korist, ili konfuziju? Znamo li, uopće, savjet tražiti, i savjet primiti?
Ima tako, danas, muslimanki koje druge muslimanke savjetuju tako da ih uče kako da budu žene. Biva, ne znamo, pa da nam dočaraju detaljno. To me podsjeća na jednu anegdotu; Dvoje mladih su odlučili da sačekaju sa potomstvom dok se ne riješi neko zdravstveno pitanje. Nisu o tome, naravno, obavještavali širi auditorij. Na jednom obiteljskom okupljanju su se, između ostalih, našle i nene. Nena od muža, i nena od supruge. One su vjerovatno očekivale praunuke u prvoj godini njihovog braka. Onako, zgledaju priije to dvoje mladih, i jedna će drugoj: „Draaaga prijo, možda dica ne znaju…?!“ Eto, dobro je da imamo ko će nam šapnut.
Islam probleme rješava univerzalnim receptima. Kur'anskim. Nema tu puno detaljisanja i kopanja po tome ko je kriv, a ko krivlji. Nema tu instant-savjeta za specifične situacije i pojedinačne slučajeve, kao ekskluzivna rješenja.
Drage sestre!
Hadžera, radijallahu anha, nije sjela na pijesak i plakala do iznemoglosti usred pustinje. Srcem je prihvatila Allahov Kader. Ona je zavapila Onom Koji čuje, i Koji je i nju stvorio, pa kako onda da nije stvorio poputbinu za njena putovanja?? Nakon dove i čvrstog ubjeđenja da je Gospodar neće ostaviti i da neće biti zaboravljena i izgubljena, ona je ustala i trčala. Do iznemoglosti. Trčala je, iako je bila svjesna da nema ništa ni na Safi, ni na Mervi. I da nema ništa iza njih, osim pustinja u kakvoj je već bila. Ali, znala je da je pustinja, nepregledna njenom oku, manje od jednog pješčanog zrna kod Allaha. On SVE vidi, i SVE zna. I ono što je bilo iza brda do kojih Hadžera nije mogla stići. Ipak, dala je sve od sebe. Samo toliko smo i dužne. I ustrajala u dovi. Milioni ljudi širom svijeta piju vodu kojom joj se Gospodar odazvao na dove! Milioni srca teže i žude za njenim tadašnjim staništem! Milioni ljudi, i žena i muškaraca, prate trag Hadžerin kad obavljaju hadždž i umru. Nije li ti ovo dovoljan savjet? I meni, i tebi. Nema situacije i problema u kojima ne možeš primijeniti ovaj recept, a da ishod ne bude hajr i bereket. Allah Uzvišeni Svoja obećanja ne iznevjerava. A ljudi, ma koliko dobronamjerni bili, već iza prvog ugla promijene priču. To je svojstveno insanu, jer insan se mijenja baš kao i vrijeme, baš kao i godišnja doba, ili kao što se smjenjuju dan i noć. Prirodno. Tada se pitaš, jesi li dobro shvatila, ili je to potvrda da je uzrok svih problema to što ne znaš primijeniti „kvalitetne savjete“. Molim Allaha da uvijek, i zauvijek, dok sa ovog svijeta ne preselimo, za savjetnike uzimamo Kur'an i Sunnet, i one koji će nas Kur'anom i Sunnetom savjetovati. Mimo toga, nema uspjeha!

Ammara


6 komentara na “Hadžerin savjet”

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *