Prava pravih žena


Zenska_prava-635x300

E, Alida, grdna rano bošnjačkoga milleta…
Čuješ, dobro je pokušati biti duhovit kada se obaziremo na teme i dileme, ne bi li čitateljstvo lakše svarilo problematiku. U tvojoj kolumni, kako je nazvaše, „Povampirena gospoda i sestre mu'minke“, ti nas navodiš na besmislenu asocijaciju pri izgovoru termina „mu'minke“. Veliš, „nisu to mumijevi“…
Valjda ti ništa zanimljivije nije palo na pamet.
Pa, da ti objasnim ono što ti je nejasno, ali ipak komentiraš kao da ti je jasno, pokušavajući pojasniti i ostalima koji nemaju stav dok ne pročitaju Dnevni avaz i slične servise beskičmenih mišljenja:
Žena mu'minka ti je žena u punom smislu riječi. Žena mu'minka nema potrebe da veliča dan ili ličnost koji podsjećaju na vrijeme uhuđenih pokušaja da žena u svijetu čija pravila ti smatraš normalnim, dobije makar osnovno pravo. Zašto? Zato što žena mu'minka ne omalovažava ženu. Vidiš, nama je Gospodar (Koji je i tvoj Gospodar, uz tvoj pristanak ili ne) rekao: “One imaju isto toliko prava koliko i dužnosti, prema zakonu.” (Prijevod značenja El-Bekare, 228) Ibn Abbas, radijallahu anhuma, rekao je: ”Ja volim da se uljepšam supruzi isto onako kako volim da se ona uljepša meni, jer je Allah rekao: ‘One imaju isto toliko prava koliko i dužnosti, prema zakonu.”’ U komentaru navedenog ajeta, Ibn Kesir je rekao: ”I one (supruge) imaju onoliko prava kod svojih muževa koliko njihovi muževi imaju kod njih, zato neka svaki od njih sa dobročinstvom izvršava ono što mu je obaveza naspram drugog.” (Ibn Kesir, Tefsir) Rekao je imam Ibn Kajjim, rahimehullah: ”Riječima Uzvišenog: ‘One imaju isto toliko prava koliko i dužnosti, prema zakonu’, obuhvaćena su sva prava koja ima žena i kojima je (njen suprug) obavezan, i ta prava se vraćaju na ono što je običaj među ljudima, i šta su učinili dobrim, a ne lošim, a Kur'an i sunnet su garanti za ovo najpotpunijom garancijom.” (Ibn Kajjim, I'alamul-muveki'in)
Razumiješ? Nama su već zagarantirana, i u najvećem dijelu svih životnih aspekata ispoštovana prava žene. Osim tamo gdje nas vi sa sobom trpate u isti koš (ne)propisa kojima, kao, dobijate nešto ne dobivši ništa. Evo samo jedan primjer: Koliko ste se borili za pravo da radite? Ili da vas se išta o društvenopolitičkom životu pita? A opet, i kad ste se kofol izborile, imate manju plaću za isti posao, isto radno vrijeme, kao i muškarci. Pri tome, oni nemaju dužnosti kolika i prava, jer nikad nisu trudni, u PMS-u, i nakon posla za plaću nemaju iste obaveze kod kuće i u porodici (ma koliko htjeli cijelu noć dojiti dijete umjesto vas). Lijepa moja Alida, nama ne možeš nabiti kompleks. Nemamo ga. Proš'o voz.
Uz naijiskrenije žaljenje zbog vašeg ostvarivanja prava da se još jednu noć potakmičite koja će se bolje i više skinuti, dotjerati, ponuditi, a sve ne bi li OPET zasjenila sve druge žene (muškarci su tu pasivni konzumenti), mi odlučujemo da kod kuće, dobro uhljebljene kod svojih muževa koje poštujemo jer se za nas brinu, ne tražeći da im to platimo svaki mjesec, dočekamo s osmijehom naše, za nas jednako dotjerane muževe, kao što smo dotjerane mi za njih. Možda mi i ne bi, ali to nam je dužnost, kao što nam je i pravo.

Allah-emanet,
Ammara


2 komentara na “Prava pravih žena”

  1. Haha, joj Alide sto je udarila po po sultanima i mumijevima 😀

    A tek spominjanje djeda mraza… to je bio vrhunac 😀

    Steta vala sto Muderis nije naveo i kakve sankcije za one koje slave osmi mart, da podivljaju alide hahah

    Ne znam sto, ali ja oplakah od smijeha citajuci njen tekst

    Meni je ovo fun, kad se ona obraca nekome s kim nema veze…

    Sta li ona ima zajednicko sa Mu'minkama i odakle joj ideja da se mijesa gdje joj nije mjesto…

    Mozda se osjeca pozvanom da “brani” Mu'minke?
    Znaci, Muderis je bio jako direktan i naveo kome se obraca, Mu'minkama, zenama u Islamu…

    Nit’ je Alidi rekao da ne treba i ne smije slaviti osmi mart, niti nijednoj nalik njoj…
    Fun 😀

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *