Ako se pitaš dokle više…


zivot-nije-lak

Dosadilo ti je da se stalno natežeš sa životom? Pa, popusti! Pametniji popušta. Kažu.

Nemaš više snage da vučeš probleme za sobom? Otkači ih! Ti biraš šta šlepaš. Ne'š ih ubit, samo ćeš odahnut’.

Ne znaš kako dalje? Sjedi, popij kahvu. Otpuši ono što te guši. Klanjaj istiharu. Ako ne znaš ti, ima Ko zna.

Kako da se ophodiš prema onima koji su prema tebi ovakvi, ili onakvi? Ophodi se kao TI. Svako dijeli od onoga što nosi.

Nisi više sigurna šta je halal a šta haram? Islam je jednostavan. Od Abdullaha en-Nu'mana ibn Bešira, radijallahu anhuma, prenosi se da je rekao: “Čuo sam Allahovog Poslanika, alejhis-selam, kako kaže: “Halal i haram su jasni…”
JASNI! Sve što je nejasno je sumnjivo. Ako ostaviš to sumnjivo, ostavljaš rizik da upadneš u haram. Ok? Ti nosiš svoju dušu. S tobom će u kabur. Samo ona. Niko više.

Ne znaš više kojeg daiju da slušaš? Jedan kaže ovo, drugi ono? Slušaj islam. On ima uvijek, baš uvijek, ili ajet ili hadis. I svaki glas koji time govori, govori istinu. Ali… različita  tumačenja istih ajeta i hadisa te smoriše? Imaš Tefsire. Imaš zbirke autentičnih hadisa. Nemaš izgovor. Islam je jasan i jednostavan.

Ne znaš je li bolje nastaviti sa dobrotama zbog kojih te drugi ljudi  “koriste”, ili se pobrinuti za sebe? Činjenje dobra je briga za sebe. Ako je s tim nijjetom, naći ćeš je na oba svijeta, sigurno! I ovce i novce, bejb!

Nije ti jasno zašto te niko ne razumije? Mislim, zašto te ne doživljava u potpunosti? Čekaj malo… boli li tebe tuđa glava kao nju / njega? Bi li se svijet promijenio iznenada, kada bi te samo malo bolje razumjeli? Šta te briga, bona!

Trebaš li na uvrede uzvraćati? Ako ti se ostaje bez društva meleka, uzvrati. Ili –  jednostavno napusti društvo te osobe. Vezana si pupčanom vrpcom? Ah, oprosti. Nisam znala.

Od posla ne znaš “kud udaraš”? Nemoj udarat. Sjedi. Posao neće pobjeći. Ali, izgleda bolje kad malo “otahiri”.

Djeca ne slušaju. Pa, oni su samo iskušenje. Samo emanet. Da, volimo ih. Ali smo bile žive i prije njih. Nije život u njima, nego su oni u životu.

Ne možeš biti kakva bi htjela biti, ne daju ti ljudi? Ne daj ni ti njima da ti ne daju. Nije njihova vlast nad tobom veća od tvoje.

MOŽEŠ se reorganizirati. Iznutra. To će rezultirati vanjskom organizacijom. Probaj. Ili bar ne kukaj više. Wallahi, sve naše je do nas.

Ammara

 

 


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *