U raljama manipulatora


sjeti se1

 

 

 

 

 

 

 

 

Dešavat će ti se u životu, kao i u svakom drugom životu, da susretneš ljude bez moralnog i etičkog mjerila. Naizgled su svi gotovo isti. Prvi dojam često prevari. A ćutiš li ti dušu dok te šiba intuicijom? Zašto je ne slušaš? Riječi znaju dobro lagati. Jezik duše ne kupuje te podvale. Slušaj je! Nije duša sa ovoga svijeta da bi joj oči mogle zamazati dunjalučke obmane. Ona zna. Davno je nekad, kad je stvorena, već posvjedočila istinu. Kažem ti, slušaj je!

Naići ćeš na janje koje se smješka, ali pazi dobro; možda mu iza maske vire vučiji očnjaci? Ne možeš reći da ne vidiš. Možeš reći da nećeš da vidiš, ukoliko ti je šejtan preko grijeha zaposjeo srce, pa mu ne paše istina koju duša svjedoči od ezela. To je ono kad srcu treba dioptrija. Ili bijeli štap. Ne vidi.

Vjeruj mi, ma kako odvratno ova tvrdnja zvučala, ima ljudi koji će se zaklinjati Allahom da su iskreni, a najveći su prevaranti. Manipulirat će tvojom nevjericom da je moguće lažno se zaklinjati Imenom Stvoritelja svega stvorenog. Sjeti se tada, sjeti se! Iskrenima ne treba zakletva da su iskreni. To se ne može sakriti. Unatoč tome,  sjeti se, istinski iskreni to nastoje sakriti. Boje se da se istina ne istopi u vatri sujete.

Spremni su oni i na korak dalje; neće im biti dovoljno što su te obmanuli, pa se tobom pokušali poigrati (kao da nisi Allahova, i kao da se nećemo svi Njemu vratiti). Ukoliko se pokušaš trgnuti iz tog kruga umne rastrganosti, počet će te uvjeravati da je “do tebe”. A i ono što se  jasno vidi kao produkt njihovih djela i odluka, opravdavat će tvojim postupcima. Reći će ti da ne bi oni bili odvratni da se ti nisi pokušavala dozvati iz ponora obmane. Tvoju samoodbranu će nazvati napadom. Svoje napade će nazvati strategijom “za bolje svih nas”. Okrivit će te što si se pomakla ustranu kad su bacili kamen na tebe. Reći će ti da te ne bi ni gađali da nisu znali da ćeš se izmaknuti. Svaku tvoju reakciju će označiti kao uzrok, a ono čime su uzrokovali reakcije, proglasit će posljedicom.

Tako ti je to kad insan zaboravi da je čovjek. Jer, sjeti se, čovjeka je Gospodar podučio nazivima svih stvari. Ispravnim nazivima. Zbog tog znanja meleki su naredbom Gospodara učinili sedždu Ademu. Budi kćer Ademova! Uvijek ispravno, uvijek iskreno. I onda očekuj isto zauzvrat. Možda ne od manipulatora razljapljenih ralja, ali  sigurno od dostojnih naziva čovjek.

Samo se sjeti… duša zna.

Ammara


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *