Čim pomisliš da si bolja – gora si!


 

perfect

Ma šta o sebi znamo, uopće? Šta znaš o sebi?? Šta??

Interesantno mi je to da su određeni “kalupi” nas, insana, baš u milimetar isti. Kao da smo izlijevani poput čelika, a ne rađani. Tobe jaa Rabbi.

Kratko:

1.) “Ma, ja nisam glupa, samo sam dobrrrraaa, ko kruh! Može me gaziti ko god hoće. Džaba, ja ne znam za sebe, svi su mi preči od mene. Iskrena duša, šta bi sad… Nikom zla ne mislim, svakom želim bolje nego sebi. Ma, dala bih zadnji komad kruha, ispred svoje djece bih dala. Zato me svi i koriste. Svi me gaze. Ali neka, neka misle da sam glupa, rađe nego da budem trn u oku. Kad vidim kako neko ne da na sebe… a ja jadna, dobrena, skromna… iskrena…”

Najviše od svega je skromna. I samozatajna. I nije glupa.

2.) “Opeklo me, pa sad i na hladno pušem. Neeeećeš meni više prodavat loj pod maslo! A-a! Nema. Što ste jahali, jahali ste, moja grbača više nije za sedla! Sikter svima, koliko vas ima! Samo nek neko proba da mi se približi, prisjest će mu i djed i djedovina! Nisam agresivna, ali nisam ničija budala. Ne dam na sebe, a neću ni na druge. Ko meni jednu, ja ću njemu deset, pa da vidimo kom’ obojci, kom’ opanci!”

Nije agresivna. I nije ogorčena. I njoj obojci. A vi kako hoćete.

3.)

“Ne zanima me ničiji život. Ja sebe i svoju djecu… to ja gledam. Šta će ona, do jučer hodala po sekndhendu, iskala od pijačara gebiru na veresiju, a sad se potkovala kundurama i tu meni nešto… Kao, djeca joj znala pisati i računati prije škole.. Jašta su, a i neka su, vidi im se na faci da su zatucani. Jadna djeca, nisu kriva. Od onakve kalašture, dobro su ikakvi. Još kad mi neko sjedne pričati kakav su uzor.. Ma, voooz, bolan! Šta me briga, meni je do mene i moje djece, šta me se interesira ona?!”

Niko nju ne zanima, ona o sebi, po sebi. Pa ja!

4.)

“Isto da je iz Pariza! Hoda ko da je pala sa Ajfunovog tornja, kakosezove… Vidi joj nosa, nebo para! A ja sam prošla pola svijeta, i nikom nisam to na nos naticala. I dalje hodam ko da gazim po močvari, nije mene stid mog porijekla! Hoćeš slike da vidiš? Išla sam s njom u školu, nije se znala potpisat. Sad sve nešto- naučila jezik, naučila kompjuter, pa isto da je careva kćerka, jarrrane. Koga briga? Hoćeš slike da vidiš? Vidjela si na fejsbuku? Pa da, zato sam ja i turila da vidi koga zanima, mada ja ne volim da ikom pod nos turam. Jedino ako hoćeš slike da vidiš.”

Najbitnije da ništa ne nauči, nije ona došla da se folira. Ili tura. Osim nazor.

5.)

“Nikom ja nikad nisam ništa učinila. Nikad. Nikom. Apsolutno. Ni dobro, ni zlo. Od mene dosta. Pa jel’? Valja i to moć’.”

Ona ne radi samo zato da ne pogriješi. Ništa. Pa makar.

6.)

“Ja ne mislim da sam bolja, ali kad vidim kakvi su drugi, ja sam zlato!”

Ne misli ona.

*******

Bitno da sebe poznamo. Sami svojim riječima svjedočimo, a djela nam apsolutno odmah potvrde… sve istine o nama.

 

Ammara


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *