Židov u službi islama


Pita mene židov, primam li ga u kuću. I to onako, baš kako se prima neko blizak. Neko kome vjeruješ, koga voliš.

I pustim ja njega. Pitala muža, on veli, i on ga je već pustio, pa ne smeta da i ja odobrim.

Kad tamo, pita Žiki da mu otvorim sve svoje ladice, sve pretince, svaki prozor, vrata, sve sehare, sve albume, da mu dam adresu, sve kontakte, i da  mu dozvolim da me prati baš svugdje. Da me vidi i u šumi gustoj, da mu šta ne promakne.

Hajde, dobro, pomislih. Kad je već tu, neka i razuvidi malo. Nema ne znam ti ja šta ni vidjet. A možda će, ako naleti na kakvu pukotinu, i zakrpit k'o čovjek. Mislim, može mu se, hoće mu se… Ima se. Zna se.

Na sve ovo, traži mi potpis. Ok, i to pridefterim.

I tako je počelo naše druženje. Stari je to lisac…  Vidi on da sam ja pala za slobodu k'o muha od “Pipsa”, pa mi i sa druge strane avlije pokuca. Isto smeće, samo drugo pakovanje. Uuupppsss… Mislim, isti špijun, samo druga uniforma. Hajd’, rekoh. Kud’ sva gamad, tud’ i brat im smrad. (Da se razumijemo, ja se inače ne izražavam ovako, ali me obuzela neka sloboda izražavanja, šta ja znam…)

Bujrum, rekoh u sebi, i narugah mu se u po’ face nosate. Ono, u smislu “gura nos u svaštO”

Eh, pomislih, kad su se već dobrovoljno javili na družbu, da im ja k'o dobra domaćica dodijelim i kakvu čestitu službu:

Prvog, zvanog “Viber”, zaposlih kao prenosioca hadisa. (Grupa žena se tu nastanila kao pošiljateljke hadisa, a on  sve leti da prenese i prileti, da nam vrijeme ne proleti.)

Drugog, zvanog “Whatsapp”, zaposlih kao bilježnika tefsira.(Grupa žena se tu nastanila, pa raspalile po zikru, po poukama, po porukama, po sahifama elehtronskih verzija Kur'ana, i najzad, tefsiri se svaka riječ. Whatsapp grca u megabajtima, ali šuti i sluša. Ja šta će?!)

Ne znam kako se osjećaju, ali što su tražili, to su i našli.

I tako, kad musliman hoće, zaposli Žiku  da bude na diku svima koji traže hajr. I obrnuto.

U slučaju “obrnuto”, Žiki je radostan, sigurno. Tako je to postalo dokaz da najveći neprijatelji postaju najbolji prijatelji kad jedan drugog pokrivaju i pomažu u zlu.

I postalo je dokaz da neprijatelj ostaje neprijatelj, ali ga je moguće razoružati. Ne dajte mu hrane. Pregorit će, tamo odakle je, i gdje ide, jaaako je vruće.

 

Android-apps1


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *