Gledaj, možda i (ne) vidiš


hypnosis

 

ZAMISLITE, ima jedan Židov… Ne slaže se baš sa svim postupcima antisemitista, ali zna da su dobri ljudi. Imaju i dobrih djela. Zato ih, bez obzira na njihov antisemitizam, poštuje. Čak ih i voli.
Ima jedan Srbin. Ne slaže se sa idejama ustaštva, ali poštuje i voli sljedbenike te ideologije.
Ima jedan Hrvat, on nikako ne smatra da u četništvu ima išta dobro, ali mu nikako ne smetaju sljedbenici četničkih ideja. Dapače, on ih voli. Zna da imaju i dobrih djela.

A onda se probudiš iz sna, i posvjedočiš stvarnost:

Ima jedan musliman sa Balkana. Jedan, kojem je otet identitet u vrijeme komunista. Jedan, kojemu su majku natjerali da se otkrije, oca odveli na Goli otok, jer nije htio biti član KP, rođake poubijali kao Mlade muslimane, nekoliko ih i zatvorili, poslije ‘90. se preimenovali, ali nastavili po istom programu. Priznavajući nedužnost nekih 6 Alžiraca, priznavajući da su regularni stanovnici zemlje u koju su došli kao humanitarni radnici onda kad su je i vlastita djeca napuštala, isporučila ih je preimenovana Partija za ćeif Americi u Gwantanamo. Kao, priznanje da su znali, i da nisu trebali, malko im je umila obraz…
Ima Bošnjaka koji komuniste smatraju ok ljudima sa “drugačijim mišljenjima”. To ono, šta fali, voljeti Karadžića ili Mladića  ne znači da se s njim slažemo i da ih podupiremo? Nadajte se da ne znači.

NE MOŽE meni biti prijatelj neko ko Sissiju iznalazi opravdanje za masakre vlastitog naroda. NE MOŽE mi biti prijatelj onaj ko prijateljem smatra onoga ko je, eto, bio i ostao uz politiku Džorđa Buša. Ne može. Prijatelj prijatelja mog neprijatelja je – moj neprijatelj! Iz sitnog razloga nekom: meni ne čini ništa, ali  radi protiv islama i muslimana, ili je uz one koji to čine. Halas.

Ima jedan, zaboravih, koji kaže da su super ovi što kolju humanitarce i novinare kao na snimanju krimi-serije. Kaže, dobri su to momci. Neki od njih klanjaju i poste (mada ne zna se ko su, i ko ih je vidio da klanjaju). Neki znaju Kur'an. Baš kao i ubice hazreti Alije, radijallahu anhu. Kažu, nije Alija sudio po Kur'anu i Sunnetu. Eto, to su ti potomci zul Huvejsira, koji je najpravednijem insanu koji je kročio Zemljom, Muhammedu alejhisselam, rekao: “Boj se Allaha i budi pravedan!”, raskolačujuću oči prema ratnom plijenu.
Isti kao komunisti. Isti. I jedni i drugi sljedbenici ideologije. A kažu, vjera im ne smeta. Samo ona koja je njima ok. Njihova.


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *